Η αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου

Εδώ και πολλά χρόνια η ελιά ζει και αναπτύσσεται στην περιοχή της  Μεσογείου. Ωστόσο, θεωρείται κατ' εξοχήν ελληνικό δέντρο, καθώς γεννήθηκε στην Ελλάδα και ακολούθησε την ιστορία του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο Ιπποκράτης αποκαλεί την ελιά "μεγάλο θεραπευτή", κατανοώντας από τότε τις γνωστές πια σε όλους μας θεραπευτικές της ιδιότητες. Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, η ελιά και τα προϊόντα της είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Άλλωστε η λίστα με τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου ολοένα και μακραίνει, καθώς έχει αποδειχθεί τόσο η προληπτική όσο και η κατασταλτική δράση τους απέναντι σε πλήθος ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για το λόγο αυτό η ελιά και τα προϊόντα της δίνουν ξεχωριστή αξία στη Μεσογειακή Δίαιτα. Άλλωστε, το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους, αντικαθιστώντας άλλες λιπαρές ουσίες φυτικής (π.χ. σπορέλαια, μαργαρίνες) και ζωικής (π.χ. βούτυρο) προέλευσης.